workshopdag 2018 Bond v Zangkoren-Nh

Geachte koorleden,

26 mei organiseert de Bond van Zangkoren in Noord-Holland voor u een bijzondere middag met de volgende interessante workshops:

1. “Jazz/Blues”, met Ilse Huizinga
Ilse is jazz zangeres en vocal coach. Ze is bekend van haar 7 albums, online programma Songbird, optredens in binnen- en buitenland, RTV en Edison Nominee. Ilse studeerde bestuurskunde, maar volgde haar hart om te zingen en meldde zich aan bij het Conservatorium van Amsterdam. Ilse is vol energie, aandacht, passie en humor en deelt haar kennis graag met jou.
Wat gaan we doen?
De blues ligt aan de basis van jazz en is een te gekke manier om vreugde of (ellende) van je af te zingen. Je leert deze middag een fijne jazz blues, met meerstemmige backing vocals. We timen lekker ritmisch en je gaat zelfs scatten/improviseren als je durft! Misschien ontdek je wel een talent waarvan je niet wist dat je het had!

2. “Country“, met Monique de Adelhart Toorop
Monique studeerde jazz zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar passie voor theater en close harmony zingen maakte dat zij deelnam aan vele vocal groups zoals Jazzed to the Max, The Beauty & The Breasts, Les Bonbons de Babette en in menig muziektheaterstuk te zien was, waaronder samenwerkingen met DASH!, De Theatercompagnie, Orkater en De Kift. Momenteel staat ze in de theaters met Jetta Starreveld en Mirjam van Dam in een stuk over amusement tijdens WOII: Door de nacht klinkt een lied. Daarnaast schrijft ze ook solo voorstellingen. Na Bergen Geluk en Koufront is nu Indra in de maak.
Op de workshopmiddag wordt het thema Country uitgelicht. Het zal jullie niet verbazen, dat de voorkeur uit gaat naar meerstemmige zang. Denk aan The Trio, bestaande uit Dolly Parton, Emmilou Harris en Linda Ronstadt en aan The Secret Sisters. Onvervalste dramatiek van het Amerikaanse platteland met heldere harmonieën! Monique begeleidt jullie zelf aan de piano.

3. “Shanty” door Betty Borstlap
Betty Borstlap heeft gestudeerd aan het conservatorium in Den Haag.
Ze zingt in veel verschillende groepen  van  Folk, Jazz, t/m Bach. Betty heeft een eigen lespraktijk in Bergen.
Met haar Folkgroep  Unicorn bezoekt ze elk jaar verschillende Shanti-festivals, in Nederland , Frankrijk, Noorwegen en Duitsland.
Daar hoort en zingt zij de mooiste shanty`s: “Heel inspirerend”!
Shanty
Een shanty is een lied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied. Er zijn verschillende soorten shanty’s afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip. Een matroos die de kunst verstond om a capella luid en ritmisch refreinliederen te zingen, fungeerde als Shantyman. De refreinen werden dan meegezongen door de rest van de bemanning. Onder shanty’s vallen ook liederen die werden gezongen in de beperkte vrije tijd aan boord. Deze liederen verhalen vaak van verre oorden. Hierbij zijn de onderwerpen vaak de vrouwen in de havensteden en verre landen en de liefde.

Er zijn echt prachtige shanty’s te vinden; wij zullen ons o.a. gaan richten op “The Grey funnel line”.

4. Close Harmony/A capella door Elly Machtel
Als we Close harmony zingen merken we dat de meerstemmigheid dichter tegen elkaar aan zit dan bij de gangbare koorpartijen.Waar we gewend zijn om tertsen, kwinten en basnoten te zingen werken we nu tevens met toevoegingen (tonen die niet in het basisakkoord zitten) waardoor een bepaalde wrijving kan ontstaan en spannende klankkleuren ontstaan. Om deze stijl ook nog eens acapella te zingen, (zonder instrumentale begeleiding) is een spannende uitdaging, die ik graag met jullie aanga!

Elly Machtel studeerde in 1996 af aan het Hilversums conservatorium lichte muziek. Ze zong in diverse jazz, pop en theaterformaties. Vanaf 1994 is zij als zangpedagoge o.a. werkzaam bij diverse koorprojecten theaterproducties. Daarnaast is zij regelmatig als zangcoach in de studio te vinden. Vanaf 2007 is ze organisator, zangcoach en reisleidster in de zon waarmee ze maandelijks zangvakanties organiseert.
Om vanuit plezier een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen is haar grote passie en specialiteit.

 

Plaats: De Mare Nostrum, Arubastraat 2, 1825 PV Alkmaar
Tijden van deze middag: 12.30 tot 16.30 uur.

12.30 – 13.00 uur: inloop
13.00 – 14.15 uur: 1e ronde
14.15 – 14.30 uur: miniconcertje (de groepen laten aan elkaar horen wat zij hebben gedaan)
14.30 – 15.00 uur: pauze
15.00 – 16.15 uur: 2e ronde
16.15 – 16.30 uur: miniconcert

Na afloop is er nog gelegenheid om even na te praten onder het genot van een drankje.

De kosten voor leden van aangesloten koren bedragen € 7,50 per persoon) en voor de overige zangers  € 10,- per persoon (dit is inclusief consumptie in de pauze).

U kunt zich vanaf maandag 6 maart inschrijven via de website van de bond  ( http://www.korenbond-nh.nl/workshopdag-2018-bond-v-zangkoren-nh/ ) en storting van het deelnamebedrag op de bondsrekening
(IBAN)  NL95 RABO 0329 7129 85 met duidelijke vermelding van uw naam, het koor waar u lid van bent en workshop 26 mei. Uw deelname is pas geldig na betaling van de kosten.

U kunt deze middag twee workshops volgen. U maakt uw keuze door op het  formulier de workshops in te vullen welke u voorkeur heeft. Deelnemers worden zo veel mogelijk bij “koorgenoten” ingedeeld.
Afhankelijk van de overige opgaven proberen we zo veel mogelijk daaraan tegemoet te komen.
We kunnen helaas niet garanderen dat wij volledig tegemoet kunnen komen aan uw wensen.
Een en ander hangt af wat de andere deelnemers aangeven.
De uiterste datum van inschrijven is 1 mei.
Na 1 mei worden de opgaven verwerkt en verneemt u van ons welke keuzes van u zijn gehonoreerd.

inschrijving workshopdag 2018 BvZ

 

Verificatie